Jakie meble zakupić do swojej restauracji?

Jakie meble zakupić do swojej restauracji?

Założenie swojego biznesu zwłaszcza w branży gastronomicznej nie jest prostą sprawą. Trzeba wybrać odpowiednią lokalizację, zatrudnić personel oraz zakupić meble i odpowiedni sprzęt do kuchni. W poniższym wpisie podpowiadamy, jakie wybrać meble do gastronomii. Zapraszamy!

Meble na otwartej przestrzeni

Jeśli akurat dysponujesz nie tylko lokalem, lecz także i ogrodem powinieneś wybrać meble, które łatwo można składać. Dzięki temu nie będą zabierać one dużo miejsca na zapleczu. Coraz więcej restauratorów oferuje możliwość poleżenia sobie po zjedzonym posiłku. W tym celu warto zakupić leżaki z technorattanu, które są bardzo wygodne oraz nadają wspaniałego stylu. Zakup składanych mebli jest mądry pod względem logistycznym. Ogródki przeważnie działają w okresie wiosenno-letnim. Po tym okresie składane meble można bardzo łatwo przechowywać.

Zakup powinien być dobrą inwestycją, dlatego najlepiej kupić meble wykonane z drewna, metalu i plastiku. Meble wykonane z takich materiałów można łatwo odświeżyć i są odporne na wszelkie warunki atmosferyczne. Unikaj mebli, które są wykonane z materiałów lub są wypchane gąbkami, ponieważ mogą one wieczorem szybko się zawilgocić. Nawet jeśli będą one pod parasolem, mogą na nich pojawić się grzyby. Co więcej, materiałowe meble szybko wchłaniają kurz, a więc może powstać ryzyko, że klienci, zaczną przy stole kichać.

Zadbaj o komfort dla gości restauracyjnych

Wybierając jako restaurator meble do gastronomii, powinieneś zwrócić uwagę przede wszystkim na trwałość materiałów, design mebli i restauracji oraz zachowanie odpowiedniej proporcji wysokości stołów i krzeseł. Ważna jest również sama estetyka i odpowiedni dobór kolorystyki, który powinien tworzyć integralną całość. Jak pokazują badania, wystarczą jedynie 4 sekundy, aby klient wiedział, czy wejść do restauracji, czy nie. Dlatego paradoksalnie najważniejsze są detale takie jak wyprasowane obrusy, naścienne dekoracje, czyste sztućce czy nastrojowe oświetlenie.

Otwarta kuchnia

Wiele lokali gastronomicznych ma otwartą kuchnię. To wymusza na restauratorach, aby zawsze sprzęt i blaty były czyste. Skoro meble i urządzenia są na widoku, każdy klient może zerknąć czy na kuchni panuje po prostu porządek. Jak wiemy, w gastronomii nie jest to proste, zwłaszcza wtedy, gdy w restauracji jest tzw. tabaka. Połączenie czystości i funkcjonalności jest bardzo trudne. Problem otwartej kuchni występuje głównie w barach i kawiarniach. Używany sprzęt często generuje hałas, a to może przeszkadzać klientom.